Anemia – ce este, de ce apare și cum poate fi identificată

Anemia – ce este, de ce apare și cum poate fi identificată

Anemia este o afecțiune cu care se confruntă cel mai frecvent copiii de până în 5 ani și femeile însărcinate. Este determinată de scăderea globulelor roșii din sânge, acestea fiind responsabile de transportul oxigenului către organism.

Anemia poate avea mai multe cauze, printre care amintim: carențele de vitamina B2, fier și alți nutrienți, care duc la incapacitatea organismului de a produce globule roșii, o hemoragie care duce la pierderea rapidă a globulelor roșii sau faptul că organismul distruge aceste globule.

În cazul anemiei există o mulțime de factori de risc pe care este bine să îi cunoști, deoarece te vor ajuta să știi ce ai de făcut pentru a te simți mai bine si pentru a înțelege această afecțiune:

  • alimentația – ce anume mănânci cântărește foarte greu când e vorba de anemie, deoarece o alimentație deficitară poate duce la carențe de fier, vitamine și nutrienți și în final te poți confrunta cu astfel de probleme.  Este bine să ai o alimentație cât mai echilibrată.
  • sarcina – femeile care urmează să aducă pe lume un copil au frecvent anemie, deoarece în astfel de situații necesarul zilnic de fier crește. Dacă nu consumi suficiente alimente bogate în fier, este foarte probabil să ai nevoie de alimente. Specialistul care te va monitoriza va ști însă la ce analize să te trimită pentru a monitoriza anemia pe tot parcursul sarcinii.
  • menopauza – acest fenomen fiziologic duce frecvent la deficit de celule roșii, ceea ce poate provoca anemie.
  • afecțiuni cronice – sunt multe boli care pot determina apariția anemiei (cancer, ulcer, insuficiență renală etc.), motiv pentru care este important să îți faci mereu și hemoleucograma când faci analizele de rutină, dacă suferi de diverse afecțiuni.
  • vârsta – trebuie să știi că odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul apariției anemiei. Asta se întâmplă mai ales după vârsta de 65 de ani.
  • factori ereditati – afecțiunea aceasta se transmite și ereditar, caz în care va trebui să ai grijă să o ții mereu sub control.

Anemia este o afecțiune care se manifestă prin simptome evidente: pielea capătă o tentă gălbuie, stări de oboseală, letargie, unghii fragile, dureri de cap, dificultăți de respirație, palpitații, constipație, scăderi bruște în greutate, icter, hipertensiune, amețeală, mâini și picioare reci etc.

Bineînțeles, aceste simptome pot să apară și din alte cauze, motiv pentru care este necesară confirmarea anemiei prin analize medicale, mai exact prin hemoleucogramă. Aceasta presupune analiza mai multor parametri precum: eritrocite, hemoglobină, hematocrit, indicii eritrocitari (volumul mediu eritrocitar, hemoglobina eritrocitară medie, concentrația de hemoglobină eritrocitară medie și lărgimea distribuției eritrocitare), trombocite, leucocite și formula leucocitară. După ce ai făcut o astfel de analiză, trebuie să mergi la medicul de familie sau la un alt specialist pentru interpretare și pentru un tratament adecvat, dacă este cazul.

Dacă ai simptome specifice anemiei, dar nu ți-ai făcut încă investigațiile necesare, un laborator de analize cu servicii de înalt nivel și prețuri corecte este ProTest Diagnostic, din Galați.

Author Image
admin

Leave a Reply