Aici se pot depozita celulele stem

Celulele stem pot fi definite ca elemente ce se gasesc in sangele periferic, sangele cordonului ombilical si maduva spinarii, avand capacitatea de a se diferentia ori in elemente figurate (celulele stem hematopoietice) ori celule apartind altor grupe de tesuturi (celulele stem mezenchimale). In practica medicala, acestea sunt folosite in hematologie, unde transplantul de tip autolog este parte a tratamentului diferitelor tipuri de leucemii, fiind utilizat odata cu incheierea procesului de chimioterapie. De asemenea, alte boli ce pot fi ameliorate sau chiar tratate prin aceasta tehnica sunt cele din spectrul autoimun sau endocrin, in prezent fiind conduse teste ale caror scop este utilizarea celulelor stem in chirurgia estetica si reparatorie precum si in patologiile cardiace sau ortopedice.

Celulele stem in Romania

In tara noastra, viitorii parinti pot alege sa opteze pentru recoltarea celulelor la nastere precum si depozitarea lor  in conditii de maxima siguranta si pastrare optima, apeland la banca Stem Sure. De la infiintarea acesteia in Romania in anul 2009 si pana in prezent, este singura companie care ofera servicii complete, incepand cu recoltarea celulelor susa hematopoietice din sange precum si a celulelor mezenchimale, din tesutul cordonului ombilical, si continuand cu depozitarea acestora in Banca de celule stem Biovault, acesta fiind unul dintre cele mai reputate laboratoare la nivel european.

De ce recoltarea de celule stem este importanta

Odata cu studierea lor tot mai aprofundata, aceastea au inceput sa fie utilizate la o scara tot mai larga, ajungand sa faca parte din tratamentul a peste 70 de maladii diferite. Desi eficacitatea acestora este incontestabila oricare ar fi sursa de provenienta (sange periferic sau maduva), celulele stem provenite din cordonul ombilical sunt intotdeauna favorizate, datorita gradului de nediferentiere si multiplicare net superioare, atribute ce le fac potrivite pentru a fi reutilizate intr-o multitudine de contexte. De asemenea, procedura este neinvaziva atat pentru mama cat si pentru fat, fapt pentru care a devenit din ce in ce mai populara datorita multitudinii de beneficii pe care le garanteaza.

Bolile cele mai des tratate

Pana in prezent, banca Stem Sure a eliberat 10 probe de celule stem ce au fost transportate la unitatile medicale specializate in transplant semnalate de catre apartinatori. De asemenea, peste 4000 de probe pentru transplantul de maduva au fost eliberate de catre Biovault, acestea ajungand la persoane care nu beneficiau de celule stem recoltate la nastere. O importanta poate fi remarcata mai ales in bolile din spectrul hematologic, in maladii precum leucemiile sau limfoamele, cazuri in care pacientului i se recolteaza celule din sangele periferic. Astfel, odata ce procesul de chimioterapie se incheie, acesta este supus unui transplant autolog, care are ca rol introducerea in circulatie de precursori ai elementelor figurate ale sangelui, ce nu mai pot fi produse odata cu iradierea maduvei.

Author Image
admin

Leave a Reply