Cum se trateaza orice infectie?

Un subiect controversat despre care poti afla mai multe pe doctormit.ro este cu privire la tratamentele cu antibiotice precum penicilina.

Nu exista copil care sa nu fi racit macar o data, sa nu fi avut rosu in gat sau febra ori sa nu fi tusit.Pentru toate aceste probleme exista tendinta de a le trata cu antibiotice. In timp ce antibioticele lupta impotriva infectiei, ele pot la fel de bine sa puna in pericol sanatatea copilului, daca nu sunt folosite corespunzator. Multi parinti se declara nemultumiti atunci cand medicul pediatru la care au apelat nu i-au prescris copilului tratament cu antibiotic. Nu faceti greseala sa va tratati singuri copilul cu antibiotice, pentru ca aveti impresia ca, astfel, insanatosirea este grabnica! Tratamentul necorespunzator cu antibiotice i-ar putea fi fatal. Primul antibiotic eficient, conform doctormit.ro, a fost penicilina, una dintre marile descoperi medicale ale secolului trecut. Aceasta a salvat milioane de persoane din momentul apariţiei, mai ales în perioada celui de-al doilea război mondial.

Bogdan Ivanescu ne dezvaluie ce mituri si adevaruri despre penicilina ar fi important sa cunoastem:

  • Toate infectiile se trateaza cu penicilina. Infectiile pot fi cauzate de virusuri sau de bacterii. Antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene, nu si pe cele virale. Iar raceala, bronsitele sau durerile de gat cauzate de infectii virale nu pot fi tratate cu antibiotice.
  • Penicilina vindeca raceala sau gripa. Nu numai ca antibioticele nu sunt eficiente in tratamentul unei infectii virale, cum ar fi raceala, dar de fapt cresc rezistenta organismului la astfel de medicamente. Antibioticul ucide numai bacteriile. De altfel, nu fiecare antibiotic este eficient impotriva fiecarei tulpini de bacterie.
  • Odata intrerupt tratamentul cu penicilina, nu mai este eficient. Chiar daca starea de sanatate a copilului se imbunatateste, tratamentul nu trebuie intrerupt pentru ca infectia poate reaparea daca nu este tratata complet.
  • Tratamentele indelungate cu penicilina creeaza bacterii rezistente. Bacteriile sunt organisme vii care se adapteaza conditiilor de mediu dezvoltand, in timp, mecanisme de aparare fata de germeni.
  • Antibioticele ca penicilina distrug flora bacteriana. Pe langa bacteriile daunatoare, aceste medicamente distrug si bacteriile benefice organismului, care echilibreaza flora stomacala.
  • Febra scade cu antibiotice. Febra este o modalitate de aparare a organismului impotriva infectiilor. Febra poate fi cauzata de virusuri, care nu sunt ucisi de antibiotice. Doar in cazul infectiilor cu bacterii sunt recomandate antibioticele.
  • Este bine ca antibioticele precum penicilina, sa fie luate ca masura de prevenire a unor infectii. Antibioticele nu trebuie luate decat daca esti bolnav si doar la recomandarea medicului. Utilizarea lor aleatorie poate fi daunatoare. Ele pot distruge flora naturala si fac organismul mai sensibil la infectie.
Author Image
admin

Leave a Reply