Disfunctia biliara este cunoscuta in termeni populari ca „bila lenesa”, nu este o boala in adevaratul sens al cuvantului, ci este o tulburare functionala a colecistului (vezica biliara).
Vezica biliara este o formatiune de dimensiuni mici, ce se afla langa ficat, iar bila este un lichid amar, care este produs de ficat si are rolul de a ajuta digestia grasimilor. Ca mod de functionare, dupa masa, colecistul se contracta si arunca bila in intestin. Rolul bilei este de a dizolva alimentele, iar in organism sunt absorbite numai substantele solubile in apa.In cazul in care vom consuma o cantitate mare de grasimi, vezica biliara trebuie sa lucreze in plus prin eliminarea in tubul digestiv a unei cantitati mai mari de lichid pentru a facilita digestia.Daca efortul este prea mare, bila se blocheaza si nu se mai elimina, iar digestia se desfasoara cu dificultate.Ulterior, se produc gaze si spam intestinal, apare balonarea si o durere pe care toate persoanele cu bila lenesa o resimt dupa o masa imbelsugata.
Masa bogata in alimente grase, mancarurile condimentate, alcoolul in exces, oboseala si stresul sunt principalele cauze ale aparitiei crizelor de fiere.
Acum ca stim cum functioneaza bila, daca ai probleme cu ea, doctormit.ro prezinta cateva solutii pentru cei care au bila lenesa.
In primul rand alimentatia trebuie sa se bazeze pe supe de legume, carne de pui, de vita sau curcan, peste, fiarta sau la gratar, fructe si legume.O alta recomandare ar fi sa se consume branza de vaci, urda, iaurt si lapte degresat, paine prajita sau biscuiti.
Alti factori declansatori ai bilei lenese si al reactiilor ar fi sedentarismul si stresul.Pentru a le combate se recomanda exercitii fizice in mod periodic.In cazul in care nu se vor lua masuri, bila se poate cristaliza si se pot forma pietre, putand aparea riscul de a face icter mecanic.
Simptomele acestei patologii sunt durere sub coastele din partea dreapta, greata, varsaturi si gust amar.Ca tratament, se vor recomanda de catre medicul specialist antispastice si calmante, cat si excluderea din alimentatie a grasimilor, prajelilor, a carnii tocate si a mezelurilor.Aceasta afectiune apare mai ales dupa varsta de 40 de ani si afecteaza femeile de doua ori mai mult decat barbatii.
Recomandarile de tratament naturist in cazul persoanelor cu bila lenesa poate consta in administrarea unei lingurite de ulei de masline cu lamaie inainte de micul dejun.In cazul in care acesta metoda nu functioneaza, recomandarea este de a se consulta medicul.
Un alt ajutor pentru bila lenesa il pot oferi ceaiurile care stimuleaza secretia bilei si eliberarea acesteia din vezica biliara.Merita sa mentionam, ceaiurile din plate precum papadia, anghinarea, cicoarea, pelinul, sunatoarea, galbenelele.
Mai multe detalii puteti afla din urmatorul videoclip Doctormit: