Dezvoltarea bebelușului este esențială în primele luni de viață

Fiecare etapă din viața copilului nostru este foarte importantă pentru evoluția sa, însă primele 12 luni sunt cele care au un impact major în dezvoltarea și buna-creștere a acestuia. În această perioadă, cel mic explorează și absoarbe de la toți cei din jur, iar părinții trebuie să țină pasul cu energia și stările acestuia. Este important ca proaspeții părinți să știe că fiecare bebeluș are un ritm propriu de creștere și că acesta depinde câțiva factori esențiali. Dezvoltarea bebelusului într-un mod corect este una din preocupările principale ale părinților, motiv pentru care pe clubulbebelușilor.ro puteți găsi toate informațiile și sfaturile potrivite pentru ca procesul să fie unul mai simplu și mai plăcut.

Primele 4 luni

Dacă în primele două săptămâni din viață nou-născut va pierde între 5-10% din greutate, acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze. Procesul este unul absolut normal, iar cu timpul, cel mic va recupera kilogramele pierdute și abia spre sfârșitul primei luni de viață acesta va avea un spor ponderal de 700-800 g. In această perioadă, copilul va dormi mai mult, iar ulterior, după împlinirea celor două luni apar primele elemente de motricitate: așezat pe burtica își tine capul fără balans, mișcările membrelor sunt mai frecvente, își duce des mâinile la gura. Ulterior, la 3 luni, creșterea în greutate este de aproximativ 25 g/zi. A patra lună vine cu alte schimbări precum dublarea în greutatea, dispariția completă a balansului capului, rostogolirea pe spate, începe să poată ține un obiect în mână.

La 5 luni și 6 luni

Copilul începe să aibă din ce în ce mai multă siguranță în mișcări. De aceea, în această perioadă, veți observa cum stă în șezut cu sprijin, cum se mișcă din ce în ce mai mult. Tot acum se întoarce de pe spate pe burtica și invers, stă în șezut fără sprijin, iar când este în poziție șezândă se poate inclina în fata și poate reveni la poziția anterioara sau se mișcă în pat în direcții diferite

La 7-8 luni

În această perioadă, micuțul poate începe să se ridice în genunchi cu sprijin sau își poate balansa corpul în poziția de flotări. Mobilitatea este din ce în ce mai clară, iar dezvoltarea se îndreaptă ușor-ușor către primii pași.

La 9-11 luni

În aceste luni se poate observa cum sporul ponderal crește și este de aproximativ 15g/zi. Totodată, vom observa și o creștere în lungime cu 1,5 cm pe lună și o tendință de cățărare, fără sprijin în picioare. Cel mic are reflexul „parașutei”, adică momentul în care are capul aplecat în jos își întinde mâinile înainte pentru a preveni căderea, începe să caute obiectele din jurul său și se poate hrăni singur.

La 12 luni

La împlinirea unui an vom sesiza o triplare în creșterea în greutate, o creștere în lungime cu 50% iar perimetrul cranian devine egal cu cel toracic. Totodată, copilul va sta în picioare fără sprijin și ar putea începe să facă primii pași.

Author Image
admin

Leave a Reply